МОС Консулт: Inhouse Show през декември

МОС Консулт има удоволствието да Ви покани за пореден път на своето Inhouse Show. Този път на тема роботика и представено от новия ни бранд МОС Роботикс в обновения ни Innovation Center.

Една локация, 3 роботизирани системи, 15+ националности

Тази година презентациите са свързани с високотехнологичните теми в света на мебелното производство, обхващащи целия производствен процес, започвайки от конструиране и проектиране, преминавайки през управление на производствените процеси и завършвайки с производство на стандартни и индивидуални мебели, посредством роботизирани системи, разработени от МОС Роботикс.
Заедно с партньорите ни imos AG, HOMAG Group и KUKA Robotics ще представим новостите в бранша от софтуерните решения, през машинния и парк и разбира се, роботизирани системи и такива за транспорт на компоненти в мебелното производство.

Посетителите ще имат възможността да събеседват с лектори от страна на производителите, както и с екипите на МОС Консулт и МОС Роботикс. Презентациите ще протекат в рамките на 4-ти декември в нашия подобрен Innovation Center, където ще ви демонстрираме производство на серийни мебели в големи партиди, както и индивидуални мебели.

Очаквайте:

Пробиване

Машини:       HOMAG DRILLTEQ V-200

                        HOMAG DRILLTEQ V-500

Роботи:         KUKA KR210 R2700

Пробивната система е разработена за работа в серийно производство, където един робот зарежда последователно две пробивни машини с мебелни компоненти. След приключване на процеса по пробиване, машините се разтоварват от робота и следващите детайли се зареждат до изчерпване на количествата.
Системата се управлява от софтуерно решение разработено от МОС Роботикс за целта, като данните се импортират от imos CAD CAM и при наличие ControllerMES. След импорт, роботизираната система е готова при подаване на следващ палет с детайли, да прочете баркодовете на детайлите и автоматично да зареди пробивните програми на машините. Комуникацията между машините и роботите е напълно автоматизирана и по този начин роботът проверява по всяко време готовността на машините за подаване на следващ детайл, отнемането на детайл и правилното му позициониране на самата машина при зареждане. Точността на позициониране на детайлите е 0.3 мм при вземане на детайла от палета и 0.00 мм при поставяне в машината, което гарантира максимална точност на обработката.
Допълнително е разработена и функция за проверка на пробиването, която след всички пробивни шпиндели и гарантира, че всеки един от тях е пробил изцяло своята обработка. При грешка или невъзможност за пробиване, грешката се индексира към оператора на системата.

Кантиране

Машини:       HOMAG EDGETEQ S-390

                        HOMAG LOOPTEQ O-300

Роботи:         KUKA KR150 R3100

Кантирането никога не е било толкова лесно, Зареждайки палет с детайли до кантиращата машина, роботизираната система подава детайл след детайл за кантиране, LOOPTEQ O-300 връщащото устройство връща детайлите след кантиране обратно до робота, след което тяхната ориентация и позиция се сканират от системата и детайлите се зареждат за последващо кантиране или се разтоварват обратно на изходящ палет. Системата е снабдена с магазин от кантове, който се управлява автоматично и при наличие на различни кантове по детайлите, софтуерният продукт управляващ клетката може да избере правилния кант и да смени за дадения детайл.
Данните за кантиране са подготвени от imos CAD CAM и изпратени до базата данни на робота, където те се анализират и за тях се изготвя автоматична логика на кантиране избираща правилните програми и тяхната последователност в зависимост от застъпването на всеки един от кантовете.
Гостите ни ще могат обсъдят в детайли техническите характеристики на машините с продуктовите ни специалисти от HOMAG Group, както и нови технологии и методи при кантирането като например две лепилни станции с EVA, PUR лепила, складов мениджмънт на кантовете, управление на инструментите и материалите на машините посредством HOMAG Cloud Apps, Remote Support App чрез, който операторите и супервайзорите могат да съобщават за проблеми по машините, както и да се свързват директно със съпорта на HOMAG Group в Германия, избягвайки повторното обяснение на проблема, описание по имейл и др.

Пакетаж

Роботи:         2 x KUKA KR150 R3100

Пакетажът на мебели в днешно време е тема, с която всеки производител е ангажиран, поради огромното търсене и основно онлайн търговията на мебели, която изисква добра логистика и експедиране на детайлите в разглобен вид. Една от най-тежките операции в процеса е подредбата на детайлите в пакетите подготвени за целта. Екипите ни в МОС Роботикс разработиха оптимизационен софтуер, който предварително оптимизира всички детайли за пакетаж по поръчки, артикули и пакети. Определяме необходимите пакети, максимално добре запълненото място, материал за попълване на празните пространства, както и последователност и точна локация на всеки детайл по пакетите. След това можем да визуализираме последователността на екраните на операторите в пакетажен отдел и те да ги поставят по пакетите или да позиционираме всеки един от тях посредством роботи в движещ се пакет. За целта на презентацията сме подготвили конвейерна система, по която се движи пакет, в който два робота поставят детайли на правилната локация и позиция за дадения пакет. Демонстрацията е част от цялостна система от 8 робота, която позиционира всички детайли на пакетите при клиент на МОС Роботикс, елиминирайки тежките и повторяеми операции в пакетажния отдел.

Индустрия 4.0
Следвайки трендовете на Smart Factory идеологията, екипът ни разработи множество допълнителни функционалности, позволяващи на модерните фабрики да произвеждат посредством най-новите технологии в бранша.Всички системи са разработени с допълнителни функции като обратна връзка към ERP и MES системи, която връща информация след обработка на детайлите с цел проследяване на производствения процес и ефективността на системите. Данните се синхронизират в реално време, гарантирайки пълна прозрачност на производствените процеси.
Всяка грешка или спиране на системите се индексира отново в самите софтуерни продукти на роботизираните клетки, изпраща се обратно до MES и ERP системите и разбира се, визуализира се на мобилни устройства като iPhone, iPad, Apple Watch. Smart Notifications се изпращат до устройствата за индексиране на грешки и предупреждения от тип:

-      Повреда с машина

-      Прекъсната Safety/Emergency система

-      Завършен процес по обработка на детайлите

Но също така и данни за последващи процеси, като:

-      Работата по обработка на актуалния палет е приключила

-      Пригответе следващ палет за работа след 15 мин.

Всяка от системите притежава възможността да управлява аспирацията, компресорът, осветлението и други системи в иновационния ни център, като това позволява системите да произвеждат дори и без присъствието на оператори. След приключване на всички детайли за обработка, роботите спират всички поддържащи системи на фабриката, докато не бъдат заредени отново.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *