СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ

На 12 Февруари 2019 г., от 17.30 часа в Галерия “Серякова къща” (ул.„Ангел Кънчев“ 6, град Троян) се открива изложбата „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”която ще представи влиянието на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България. 

Експозицията е посветена на 150 годишнината от обявяването на Троян за град и е част от изложбите състояли се през месец юни 2018 г. в град София  (в галерия “Средец” на Министерство на културата и галерия “Intro”).  Новото в нея е,  че ще бъде представено  СТОЛАРСКОТО ИЗКУСТВО В ТРОЯН  - ОТ ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО ДО СЪВРЕМЕННАТА ИНДУСТРИЯ.

Проектът проследява европейското влияние върху развитието на архитектурата и мебелното производство в България, и в частност в град Троян, в периода от Освобождението до края на Първата световна война, в контекста на един от неговите най-ярки образци – столът.

В каталог, посветен на експозицията, е отделено специално място на троянското столарско производство и неговото развитие в годините – от занаятчийството до съвременната индустрия.

Представената колекция показва еволюцията на стола у нас, както и старинни предмети характерни за епохата. В паралел, темата е доразвита в творбите на значими, съвременни български и европейски артисти, пресъздаващи тяхното възприятие за заобикалящия ги свят чрез символиката на стола.

Изложбата ще бъде открита от изкуствоведката д-р Боряна Вълчанова с представянето на изискан, двуезичен придружаващ каталог.  Текстовете в него са подготвени от нея, с любезното съдействие на директора на Музея на занаятите Елеонора Авджиева и финансовата подкрепа на фирмите производители на столове в Троян.
Издтателство БИСМАР също ще бъде част от специалната програма п ослучай честването, като ще представи в специална презентация развитието на дизайна на стола от различни гледни точки.

В изложбата участват избрани творби на художниците: Стефан Божков, Кольо Карамфилов, Вихрони Попнеделев, Димо Колибаров, Димитър ЯрановИва Яранова, Димитър Димов, Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков, Валентин Узунов, Румен Нисторов, Владимир Киров, Светла Кирова, Пламен Петров, Валери Чакалов, Атанас Атанасов, Лора Пармакова, Зоран Мише, Горан Тричковски, Мирослав Богданов, Валентин Щинков, Георги Цачев, Иван Хаджийски, Момчил Митев.

Изложбата е инициирана от Община Троян, в партньорство с галерия „Серякова къща”, софийската галерия „INTRO” и Сдружение на дървопреработвателите и мебелопроизводителите „Троян-Мебел”.

Остави коментар

Имейл адреса Ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета за отбелязани с *